K2

Het begin
September: een nieuwe start in een nieuwe groep. En we hebben onze start niet gemist. Ondanks de kleine groep zijn we er goed ingevlogen of beter ingeklommen want de nieuwe klimmuur op de speelplaats werd al onmiddellijk getest en goed bevonden. De klas met al haar hoeken en materialen werd al goed verkend en we voelen er ons al helemaal thuis. Op de valreep kwam er nog een nieuwe kleuter bij in ons klasje: Leo. Hij praat Engels en dat vinden we helemaal niet erg want zo leren wij het ook. We bekeken ook al onze (nieuwe) schooltassen en leerden ze geblinddoekt terug te vinden. We brachten andere tassen mee, leerden de inhoud kennen en deden er verschillende spelletjes mee. Ook gingen we al kleuren, schilderen, scheuren en plakken, al vinden sommige kleuters de behangerslijm maar vies en plakkerig en vinden anderen hem om op te eten. We maakten van onze zwart-witfoto’s kunstwerken à la Andy Warhol en deze kwamen aan het raam te hangen. We werkten rond vriendjes (elkaar verkennen en leren kennen, opnieuw groep vormen) en leerden zo ook onze Flip (de logeerbeer) kennen die iedere dag met de kleuter van de dag mee mag gaan logeren. Ook het godsdiensthoekje werd ingericht en versierd met een tafellaken met alle handjes er op. We leerden dat iedereen belangrijk is en erbij hoort. We vormen een groep: één voor allen, allen voor één! En er kwamen nog meer vriendjes. In een emmer kwamen ze aan, onze visjes. Maar gelukkig stond er al een mooie viskom voor hen klaar (wel een speciale precies want we konden onszelf er in zien). De visjes werden goed onthaald en ze worden goed verzorgd! En de kleuters gaven ze namen: Tom en Jerry. Onze kleuter van de dag mag ze eten geven. Niet teveel ineens natuurlijk.
Hier kan je de leuke foto's bekijken.
Al de vriendjes in onze klas staan ook op de foto, ben je benieuwd ... kijk dan even hier.

P.S. In deze periode kwam ook de fotograaf op bezoek. We oefenden op voorhand al even het poseren in. Hier zie je de foto’s.

Klasdiertjes en slangen
En zo belandden we bij het thema dieren. Samen maakten we een grote zee met allerlei zeedieren en schelpen. In deze zee speelde de juf het verhaal “de mooiste vis van de zee”. We speelden het na en maakten zelf onze “mooiste visjes van de zee”.  We speelden een voelspel waarbij onze handen moesten kijken welk zeediertje er in de voeldoos verstopt zat en er kwam ook een pakje met de post. Wat zou daarin zitten. Kleine pareltjes maar zonder gaatjes dus we konden er niet mee parelen. Wat dan? Er zat een opdracht bij om er water bij te doen. Hu? Dat deden we dan maar en weet je: de pareltjes gingen groeien tot een vijver! Wat vonden we het aangenaam om er onze handen in te laten zwemmen. De juf verstopte ook zeediertjes in onze vijver en wij mochten ze met onze handen gaan zoeken. Superleuk!

En op donderdag waren er opeens allemaal speelgoedslangen in onze klas. De grotere lieten we kruipen in het zand en de kleinere in het moeras (dat voelde leuk aan onze handen) en de allergrootste (en die was echt groot) die namen we mee in het knuffelhuis want het was een reuzeknuffelslang! Er waren ook kronkelslangen bij die we konden laten bewegen. We keken in boekjes van slangen, keken onze ogen uit en waren heel enthousiast. En op vrijdag kwam Jonathan op bezoek met echte slangen. Als bioloog wist hij er heel veel over te vertellen en we mochten zelfs aan de slangen voelen. We zagen ook de vorktong die steeds weer uit hun mond kwam. Op filmpjes zagen we hoe slangen een héél groot ei kunnen opeten, hoe ze zelf eieren leggen, hoe ze vissen uit het water halen en hoe ze hun tanden kunnen uitklappen als ze een prooi willen vangen. Wisten jullie dat een slang als ze groter wordt ook steeds uit haar jasje kruipt. Wij mochten aan zo een jasje voelen (het leek een beetje op de nylonkousen van onze mama’s) en we kregen ook echte slangeneitjes te zien. Dat het allemaal erg boeiend was kunnen jullie wel raden. We hebben er weer heel wat van bijgeleerd. Dankjewel Jonathan, het was super! Terug in de klas rolden we slangen van plasticine, maakten we echte “bubbelslangen”, speelden een spel met slangen in de boom en deden we de slangendans: eerst met onze vingers, dan met de handen en dan met ons hele lichaam. En volgende week komen de diertjes van onze kleuters aan bod. We zijn benieuwd!
Benieuwd ... kijk dan snel hier naar de foto's.