K2

Het begin
September: de start van het nieuwe schooljaar. En dit jaar zijn we letterlijk het nieuwe schooljaar ingesprongen! Om daarna van start te gaan in een nieuwe en vernieuwde klas. Dat betekent de klas met al haar hoeken en materialen verkennen. Een nieuwe groep vormen met een nieuwe juf. Elkaar verkennen en leren kennen. Maar het is gelukt. We hebben onze start niet gemist en zijn volle goede moed en met het nodige enthousiasme het schooljaar begonnen. Om de sfeer een beetje op te snuiven kan je hier alsook hier de foto’s bekijken.
Tijdens deze eerste weken was het ook al druk rondom de school. Graafmachines, bulldozers, vrachtwagens, drilplaten, betonmolens, kruiwagens en de bijhorende werkmannen waren vanuit onze klas en vanop de speelplaats te zien. Onder grote belangstelling en onder het toeziend oog van onze kleuters werden er al serieuze werken uitgevoerd. Vandaar dat juf. Vicky tijdens haar volgende stageweken rond bouw zal werken. 

Vriendjes
We gingen werken rond vriendjes en leerden zo ook onze Flip (de logeerbeer) kennen die iedere dag met de kleuter van de dag mee mag gaan logeren. Ook het godsdiensthoekje werd ingericht en versierd met een tafellaken met alle handjes er op. We leerden dat iedereen belangrijk is en erbij hoort. We vormen een groep: één voor allen, allen voor één! 
En er kwamen nog meer vriendjes. In een emmer kwamen ze aan, onze visjes Pim en Pom. Maar gelukkig stond er al een mooie viskom voor hen klaar. De visjes werden goed onthaald en ze worden goed verzorgd! Onze kleuter van de dag mag ze eten geven. Niet teveel ineens natuurlijk.
Samen maakten we een grote zee met allerlei zeedieren en schelpen. In deze zee speelde de juf het verhaal “de mooiste vis van de zee”. We speelden het na en maakten zelf onze “mooiste visjes van de zee” die een plaatsje kregen tegen het raam want door het zonlicht worden ze nog mooier. 
Er kwam ook een pakje met de post. Wat zou daarin zitten. Kleine pareltjes maar zonder gaatjes dus we konden er niet mee parelen. Wat dan? We vonden er een briefje bij met de opdracht om er water bij te doen. Hu? Dat deden we dan maar en weet je: de pareltjes gingen groeien tot een vijver! Wat vonden we het aangenaam om er onze handen in te laten zwemmen. De volgende dag kwam er weer een pakje, met zeediertjes deze keer. De juf verstopte in onze vijver en wij mochten ze met onze handen gaan zoeken. Superleuk!

Noten rapen
En dan had Louis noten bij: in zijn tuin staat een grote notenboom die al heel veel okkernoten had laten vallen omdat ze klaar waren om opgegeten te worden. En wij mochten er ook gaan rapen. (Dankjewel voor de uitnodiging mama Leentje!)  Dus gingen we met ons allen op pad naar het huis van Louis om er de noten te gaan rapen. En er lagen er veel! Met onze goed gevulde emmertjes gingen we terug naar de klas om er de nootjes te gaan proeven. Om de noten te openen hadden we wel speciaal gereedschap nodig, een notenkraker. Een nootje om te kraken, dat zal lekker smaken! En gekraakt dat er werd, en gesmaakt dat er werd! Er waren wel zoveel noten dat ieder ook nog een zakje mee naar huis kreeg. We hadden onderweg ook nog wilde kastanjes in hun jasje gevonden en de juf bracht ook nog tamme kastanjes met en zonder jasje mee. We leerden welke vruchten er bij welke jasjes hoorden en deden er een spelletje mee.

Appels en appelmoes
Maar niet alleen de noten waren rijp om gegeten te worden, ook de appels hingen eetklaar aan de boom. Weer gingen we op pad, niet met kleine emmertjes deze keer maar met twee grote emmers in de bolderkar die we zelf mochten trekken en duwen. Super! Deze keer ging de wandeling naar Lutgarde en Rudie die een grote appelboom in de tuin hebben. We werden er héél hartelijk ontvangen en Lutgarde nam ons mee naar de goed gevulde appelboom. Rudie en Lutgarde hadden al een paar appeltjes geplukt en ze begonnen te schillen zodat we onmiddellijk konden proeven. Mmmmm… lekker! Zo van die appeltjes lusten we nog meer. Dus plukken maar. Maar wat hingen ze hoog. We konden er niet bij, ook niet als we op onze tenen gingen staan. Gelukkig heeft Rudie ook een ladder! En gelukkig durven we er allemaal op om de appels uit de boom te plukken. De geplukte appels worden zorgvuldig in de emmers in de bolderkar gelegd. In de tuin stond nog een boom, een hazelaar met heel veel hazelnootjes er onder. Deze mochten we ook rapen (en nu wisten we ook waar het kleine gaatje van de notenkraker voor diende, dus dat gingen we in de klas uitproberen). We kregen ook nog lekkere zoete paprika’s mee (die in de klas door de meeste kleuters smakelijk opgegeten werden) en butternutpompoenen (die zijn voor soep maar om de soep te maken moeten we wachten tot na de thema’s van juf. Vicky) uit de moestuin van Rudie en Lutgarde.
Voor de hartelijke ontvangst, voor het schillen van de appeltjes, voor de geweldige begeleiding, voor de rijke oogst zeggen wij: Héél hartelijk bedankt, Lutgarde en Rudie! Wij vonden het SUPER!
En toen nog met de gevulde bolderkar terug naar school wat al een belevenis op zich was. Iedereen mocht om beurt eens voor lopen om de kar te trekken. 
In de klas gingen we appelmoes maken. Schillen deed de juf maar de rest mochten wij zelf doen en als je zelf iets klaar maakt, dan smaakt het natuurlijk veel beter! We gingen ook het appels plukken schrijfdansen. Hoe dat gaat? Grote bewegingen maken in de lucht op de muziek van de boom en later met in 2 handen een krijtje deze bewegingen op grote schildersbladen maken op de maat van dezelfde muziek. Het klinkt moeilijker dan het is, hoor! We konden het best! En vonden het leuk. 
En nu komt juf. Vicky en gaan we alles leren over bouwvakkers, machines en bouwen. Wij kijken er al vast naar uit!

Hier kan je de vele leuke foto's bekijken van de thema's: vriendjes, noten rapen, appels en appelmoes.

Thema beroepen: bouw
En dan kwam juf. Vicky weer naar ons klasje met een boel leuke activiteiten. Het onderwerp: bouw natuurlijk. Dat hadden jullie al begrepen uit onze belangstelling op de eerdere foto’s. Op weg naar het plein waar de werken nog steeds in uitvoering zijn, zagen we eerst onze klusjesman Harry. Vol belangstelling keken we naar de rioleringswerken tussen school en plein, waar ook hij een tandje of beter een handje bij stak. Verder op onze weg kwamen we bouwvakker Lesley tegen met zijn graafmachine. We mochten met ons allen eens in de graafbak gaan zitten om te kijken hoe groot die was. De max! Dan mochten we in de graafmachine zelf zitten. Eén voor één natuurlijk en onder het toeziend oog van bouwvakker Lesley. En de toeter… die hadden we al snel zelf gevonden. Een beetje verderop was een kleinere graafmachine, ook voorzien van rupsbanden, volop aan het graven. Er waren werkmannen druk in de weer met buizen in alle maten. En dan kwam er een vrachtwagen aangereden. Wie kwam daar tot onze verrassing uit de kabine:  een mevrouw de chauffeur! Veel vrouwelijke chauffeurs zijn er niet maar die er wel zijn, kunnen heel goed met de vrachtwagen rijden. We gingen de vrachtwagen eens van dichtbij bestuderen. Wat had hij veel wielen. En groot! We gingen kijken hoe groot door onszelf te gaan meten met de wielen. Wie is groter? Even groot? Kleiner? De vrijwilligers onder ons mochten ook eens allemaal plaats nemen achter het stuur in de kabine. Wat zit je daar hoog. En dan liet mevrouw de chauffeur ons een knap staaltje vrachtwagenrijkunst zien door netjes achteruit te rijden, precies naar de plaats waar het zand in de kiepbak terecht moest komen. Wat kan die kiepbak ver naar boven om er de laatste zand af te leveren. Bedankt bouwvakker Lesley en mevrouw de chauffeur voor de tijd en de uitleg die jullie ons gaven!
Onze tocht ging verder naar de werf van Pieter waar papa Fons ons hartelijk verwelkomde. Hij gaf ons zeer deskundige uitleg over het bouwen van een huis. Hij liet de plannen zien, toonde de kamers, liet ons zien hoe je stenen kan halveren en waarom, toonde ons hoe je mortel kan maken en hoe je op de beste manier je stenen stapelt tijdens het metsen om een stevige muur te krijgen. In de school gingen we zelf aan de slag met stenen en zelfgemaakte mortel. Eerst in de grote zandbak buiten. Er werd mortel gemaakt en gemetst dat het een lieve lust was. (Hopelijk hebben alle mama’s een goede wasmachine!) Later gingen we onze metskunsten verder zetten op de blokkenmat. Er was veel belangstelling en er werd superhard gewerkt!  
Voor de hartelijke ontvangst, voor de rondleiding op de werf, voor de demonstraties, voor de stenen voor ons klasje zeggen we: “Heel hartelijk bedankt, papa Fons en Pieter” Wij vonden het super en we hebben weer veel bijgeleerd.
We deden ook nog vele andere activiteiten rond bouwen en bouwvakkers. Maar we kregen ook nog bezoek van papa Maarten van Fien. Hij kwam ons ook wat meer vertellen over zijn beroep. Papa Maarten rijdt met de vuilniswagen en natuurlijk had hij die toch wel heel speciale wagen ook bij. Hij liet ons zien hoe de vuilniszakken opgehaald worden, hoe ze in de wagen belanden en wat er in de wagen mee gebeurt. Natuurlijk mochten we hier ook eens allemaal aan het stuur zitten. Super!
Bedankt papa Maarten voor de geweldige demonstratie! Nu weten we op welk plaatsje we onze vuilniszak het best neerzetten en wat er verder met ons afval gebeurt! 
En dan gingen we op uitstap naar de houthandel/doe-het-zelf zaak van de familie (van ons Paulien) Rooyackers. Daar kregen we allemaal een foto om van dingen in de winkel. Eénmaal in de winkel moesten we deze dingen terugzoeken. Joepie, we hadden ze allemaal gevonden! Vervolgens kregen we een demonstratie van nonkel Jan in de zagerij. We konden zien waar een heftruck voor diende (en we mochten er zelf opzitten, de max!), hoe de zaagmachines werkten, welke zagen er gebruikt werden en waar ze precies voor dienden. Opa Albert was ook aanwezig. Hij toonde ons hoe de kraan op de vrachtwagen gebruikt werd om grote stapels hout op zijn plaats te krijgen. Dit ging met een afstandsbediening en die mochten wij van opa Albert ook eens bedienen. Als afsluiter kregen we van mama Sophie allemaal een zakje met een hamer en ballonnen mee. Dat vonden we super! Ook kregen we er dozen met blokken hout. Daar hebben we in de klas nog heel mooie bouwwerken mee gemaakt. 
Voor de hartelijke ontvangst, voor de tocht door de winkel, voor de deskundige uitleg van nonkel Jan en opa Albert, voor het zitten op de heftruck, voor de hamertjes, de ballonnen en de blokken zeggen wij: “Heel hartelijk bedankt, familie Rooyackers”. Het was heel fijn en we hebben er weer heel wat van opgestoken!
Naast al de activiteiten rond bouwen/beroepen, leerden we ook het juiste aantal appeltjes in de boom hangen en de appeltjes van klein naar groot leggen. Onze regenboogvisjes werden afgewerkt en gingen mee naar huis en onder grote belangstelling maakten we kennis met onze klascomputers. Hier kan je de vele foto's bekijken.

Herfst in de klas (en daarbuiten)
Met de intrede van de herfst worden de dagen weer korter en donkerder. Daarom is het belangrijk dat we gezien worden in het verkeer. Agente Dorine kwam vertellen waarom en hoe we dat kunnen doen. En hoe kan je dat beter laten zien dan in de donkere gang. Wij weten het nu en natuurlijk dragen wij nu (bijna) allemaal onze fluo-vestjes. Bravo!!!
Dat de herfst nog meer laat veranderen gingen we zelf ontdekken. We begonnen (onder leiding van juf. Vicky) met het vertellen bij een grote prent op ons nieuwe digibord. Later gingen we in herfstboekjes de foto’s terugzoeken. En we maakten een herfstwandeling in het leuke bos aan de Sevensmolen. Zoals je op de foto’s wel kan zien was daar van alles te zien en te beleven. We vonden zelfs een echte kabouterpaddenstoel en het hol van een konijn. Jammer genoeg waren de kabouters alsook de konijnen niet thuis. In de klas gingen we een herfsthoekje maken. En de pootjes van een spin kleien. Eerst worstjes rollen en er dan pootjes van maken. We knutselden ook een boom in herfstooi. Dan gingen we buiten op zoek naar spinnen om ze binnen verder te onderzoeken. Wisten jullie dat een spin 8 ogen had? Sommige kleuters vonden de spinnen best eng en durfden ze niet aan te raken. Maar de dapperen onder ons waagden het om de spinnen op hun handen en op hun armen te laten kruipen. We leerden onder begeleiding van juf. Vicky een spinnenweb tekenen en plakten er spinnen in. Juf. Vicky speelde poppenkast over spin Jonnie en later ook tik tak over de herfst. Dit vonden we superleuk. En dan moest juf. Vicky terug naar haar grote school. En zoals eerder beloofd was dit het moment om de pompoenen van Lutgarde en Rudie te verwerken. We gingen er spinnensoep van maken. Tot onze grote opluchting niet met echte spinnen. Nee hoor, we maakten ze zelf. Voor de soep moesten we eerst alle groenten snijden. En ajuin snijden valt echt niet mee hoor! Ondanks de traantjesogen deden we toch verder. Zo snel geven we niet op! Alles in de kookpot en dan kunnen wij intussen spinnetjes maken: balletjes rollen (en dat ging supergoed!) en er dan stukjes spaghetti insteken (en dat konden we ook helemaal alleen!) Groentjes mixen, spinnetjes er in en klaar is de soep. En of ze lekker was? Dat kun je op de foto’s wel zien!
We luisterden naar het verhaal van de berenjacht en we gingen zelf ook op berenjacht in de zaal. En wij waren niet bang! De juf vertelde het verhaal van Goudlokje en de 3 beren en wij gingen met de speelbeertjes aan de slag: per kleur sorteren, gezinnetjes maken (grootste, kleinste en middelste) en ordenen volgens een patroon.
Er werd intussen ook nog flink gebouwd op de blokkenmat, leuk rollenspel gespeeld in de poppenkamer, veel gelezen in de leeshoek, een nieuw spelletje van Blinky Bill gespeeld op de computer, de doos clics werd uitgehaald en er werd ook veel gepuzzeld. En in dat puzzelen wordt iedereen steeds beter, ieder op zijn niveau. Knap hoor! Sommige kleuters krijgen ook al zin in lettertjes en schrijven zelf hun naam. Het alfabet (het a,b,c  lied)  klinkt vrolijk door de klas en het komt niet van de juf! Wil je de foto's zien? Klik dan hier.

Sinterklaas
Toch ieder jaar weer een leuk gevoel als de Sint met al zijn Zwarte Pieten ons land komt binnenvaren. Tijd om de verkleedkleren uit te halen en om zelf Sint en Piet te spelen.  Aankomen in de boot, binnenkomen, handjes geven, in het dikke boek lezen én schrijven, Pietenkunstjes doen, schoentjes zetten bij de schoorsteen, slapen, in de schoentjes leggen, pakjes maken. We genoten ervan om in de huid van Sint of Piet te kruipen. We leerden ook hoe we op de beste manier onze schoen konden zetten: netjes bij de schoorsteen, iets lekkers (suikertjes, water, gewone wortelen, een gekleurde wortel (en zo leerden we dat ook kennen met dank aan de fam. Renckens) en een lekkere biet) voor het paard erbij en dan samen liedjes zingen. En het loonde. De volgende dag waren onze schoentjes gevuld met lekkernijen. Deze werden eerst gesorteerd en dan lekker opgesmuld. 
We gingen de golven van de zee schrijfdansen in de zaal. Eerst met ons eigen lichaam en later samen met waskrijtjes op een heel, heel, heel groot blad. En dat vonden we superleuk. We maakten tovertekeningen, gingen de baard van de Sint maken met scheerschuim (top!), plakten klevertjes in de juiste kleur op Sint, Piet en de boot en we gingen zelf pepernoten maken. (Mmm lekker!) We knutselden een schoorsteen en ook een zwarte Piet zodat deze in de schoorsteen kon.
Ook kwam de Sint in hoogsteigen persoon en in gezelschap van twee Zwarte Pieten op bezoek in de school en in onze klas. Het werd een aangenaam bezoek waarbij de Sint aandacht had voor ieder kind. We deden een dansje voor de Sint en lieten hem ook onze kunstjes zien want er zijn namelijk ook enkele kleuters in ons klasje die ook als zwarte Piet aan de slag willen gaan. Deze kleuters moesten volgens de Sint eerst nog een beetje groeien en daarna konden ze wel met hem mee op pad. En natuurlijk horen bij een Sintbezoek ook zakken met pakjes (pakjes die de Pieten letterlijk binnen gooiden) en zakjes met snoep. Dank U wel, lieve Sint. 
Leuk om uit te pakken en fijn om te spelen met het nieuwe speelgoed.
Dan werd het voor Sint tijd om weer te vertrekken want er wachtte hem nog heel veel werk
(er zijn wel heel veel kinderen)! Samen zongen we nog een liedje en wuifden hem uit.
Dag lieve Sinterklaas, tot volgend jaar! 
Onze hardwerkende pieten in de klas kregen nog een speciale behandeling. Een lekker rustgevende pietendouche om heerlijk te ontspannen na die toch wel drukke dagen!
P.S. De wandelende takken van de juf kwamen ook enkele dagen naar ons klasje. Er was namelijk een klein wandelend takje uit één van de eitjes gekomen en dat wilden we natuurlijk graag zien. 
Voor de foto's klik hier!

Advent en Kerstmis
Sinterklaas is nog maar net vertrokken en wij kijken al weer uit naar het volgende feest dat er aan komt. Bij onze kleuters doen wij dit door gezamenlijke adventsmomentjes in de gang. Juf. Marleen (werkgroep PAG) heeft er weer alles gedaan om ook dit jaar het adventsgebeuren als aanloop naar Kerstmis op een leuke concrete manier te brengen zodat ook onze kleuters weten waar het om gaat. 
Ook in de klas zelf werd het stilaan Kerst. We haalden een kerstboom in de klas en gingen hem zetten. We deden daarna erg ons best om hem mooi te versieren. En natuurlijk kwam ook het kerststalletje met zijn figuren erbij.
We werkten rond licht en donker waarbij we natuurlijk ook met allerlei soorten lampen gingen experimenteren in de donkere gang. Er kwam een doos als speciale donkere plek in de klas. De poppenkamer werd verduisterd en ook in de leeshoek kwam er een donker hoekje waar we gezellig met een zaklamp boekjes konden lezen.
Juf. Vicky speelde het kerstverhaal als schimmenspel. Dat was wel héél erg mooi en speciaal. 
We maakten kerstknutsels, speelden spelletjes en leerden een nieuwjaarsbrief.
We gingen naar de voorstelling Klaproos in het Poorthuis. Ook daar was het gezellig donker behalve in het decor van de acteurs. Het was een prachtige voorstelling waar we echt van genoten hebben. Ook hebben we er héél veel gelachen want er gebeurden heel wat grappige dingen.
De donkere doos veranderde in een arrenslee en de pakken (kleren en cadeautjes) van de kerstman werden er bijgehaald. Hier ontstond weer een heus rollenspel waarbij Rudolf het rendier natuurlijk niet mocht ontbreken.
We gingen op sterrentocht doorheen de kleuterklassen. We gingen er dansen met lichtjes, spelletjes spelen met kerstspullen, warme chocomelk drinken en naar het kerstverhaal kijken op het grote digibord. En de laatste dag sloten we af met een bezoek aan de kerststal in de kerk met achteraf een kerstfeestje in ons klasje. En nu thuis verder genieten van die toch wel fijne tijd!
Jammer maar helaas moeten we nu ook afscheid nemen van juf. Vicky. Bedankt juf. Vicky voor de fijne tijd in onze klas en we wensen je veel goeds voor de toekomst!
Klik hier en ook hier voor de foto's!

Rollebolle
Op vrijdag 25 januari trokken we met onze kleuters van K2 en K3 naar sporthal dommelhof te Neerpelt voor een voormiddagje rollebolle. En of we gerollebold hebben. Er werd naar hartenlust geklommen, geklauterd, gefietst, gesprongen,… Kortom het werd een heel leuke sportieve voormiddag. De foto’s spreken hier voor zich.
Via deze weg willen we ook de bereidwillige chauffeurs van dienst hartelijk bedanken voor het vervoer. Dankzij hen konden we aan deze activiteit deelnemen.
Hier kan je onze kleuters aan het werk zien.

Thema: Nieuwjaar-Post-Winter
We begonnen het nieuwe jaar in onze klas met een speciale nieuwjaarsdans om elkaar zo een gelukkig nieuwjaar te wensen. We werkten met pakjes, speelden cadeau-inpak-machine, gingen fantasiespel spelen met pakjes en deden een yogales met pluimpjes uit één van de pakjes. En dan kwamen er kaartjes. Leuke kerst- en nieuwjaarskaartjes. Fijn om te geven en te krijgen. Fijn om mee te knutselen. Maar wat is dat? Op de ene briefomslag staat alleen een naam, op de andere een adres, een postzegel en een stempel. Waarom? De postbode bracht de gestempelde brief. We onderzochten wat er nog meer in de tas van de postbode zat. We sorteerden, vertelden er over en speelden zelf postbode. We maakten ook zelf kaartjes die we in een geadresseerde briefomslag stopten en kleefden er zelf de postzegel op. Wel in de rechterbovenhoek anders neemt de postbode de brief niet mee. We deden onze brieven in de rode brievenbus aan het bushokje. We knutselden, we speelden het postspel, we zongen liedjes over de postbode, we schilderden degene naar wie we een kaartje stuurden, we plakten prentjes over de weg van een brief en we luisterden naar verhaaltjes over de postbode en het versturen van knuffels. En de postbode kwam zelf op bezoek om over zijn werk te vertellen. Hij liet ook zijn postauto zien waar de zware posttassen in konden staan. We mochten er zelfs in, de max!!! Bedankt postbode Wouter voor je deskundige uitleg. En toen … kwam er post voor iedere kleuter. We kregen allemaal een kaartje terug van degenen waar wij een kaartje naar hadden gestuurd. Leuk hé. 
Door het werken rond media maakten we in deze periode ook kennis met de ipads. Zoals je op de foto’s wel kan zien, vonden we dat héél interessant!
We zijn ook begonnen met klasdoorbrekend werken. Dit wil zeggen dat we om de 14 dagen op vrijdagnamiddag een gekleurde stip op onze hand krijgen en dan mogen we in een ander klasje met andere vriendjes gaan spelen. Dit vinden we wel leuk!
Eveneens kan je ook onze poetsploegen zien die regelmatig aan het werk zijn in onze klas. (We kregen van de Sint een veegwagen voor het autospel op de mat, de kleuters gingen er mee aan de slag maar vonden het niet proper genoeg. Toen ze wisten dat er nog een poetskarretje op zolder stond was er geen houden meer aan. Het moest en zou naar beneden komen en zoals jullie op de foto’s kunnen zien wordt het zéér regelmatig gebruikt!)
Intussen deed koning winter ook zijn intrede in het land. De speelplaats kreeg langzaam een witte deken. Net niet genoeg voor een sneeuwman maar gelukkig wel genoeg om te sleeën. Op de slee zitten of de slee trekken, het was allemaal even plezant. Wij hopen alvast dat er nog meer sneeuw komt! 
Bekijk de foto's hier
...
En die sneeuw kwam er net toen de foto’s op de site geplaatst werden.
Dus zie je ons op deze foto’s aan het werk als professionele sneeuwmanmakers met een supergrote sneeuwman als eindresultaat! En of we genoten hebben! Als toemaatje had ook Lenn zijn slee bij en samen met die van de juf hadden we er nu twee. En dat betekent: dubbel plezier!

Voor we aan het nieuwe thema begonnen  
... had Katrina nog een verrassing voor ons bij. Ze had samen met mama, oma en zus koekjes gebakken en wij mochten er ook van proeven. En ze waren superlekker! Hartelijk bedankt Katrina en familie. 
Op de valreep (nog net voor de bevalling) vroegen we ook of mama Sofie haar mooie bollebuikje eens kwam laten kijken om te laten zien hoe goed de baby daar op dat warme plekje aan het groeien is. Jelina stond er dicht bij, keek er héél goed naar en … werd even later ook een bollebuikmama.
Inmiddels is het bollebuikje van mama Sofie verdwenen en is Paulien fiere grote zus geworden van Kato. Proficiat aan mama, papa en fiere grote zus!
We maakten ook nog een laatste klasfoto met Norah Vandewaerde voor ze weer naar Londen reisde. Dag Norah, het was fijn met jou erbij!
En we gingen ook nog de trein schrijfdansen, deze keer niet in de zaal en op papier maar op de tafel in scheerschuim. En of we dat plezant vonden!
Ook Lenn had samen met mama koekjes gebakken. En ook hij had er heel veel gemaakt. Genoeg voor alle vriendjes! Ook deze koekjes waren héél lekker. Dankjewel, Lenn en mama! De kleuters vroegen of we ook eens zo koekjes als die van Katrina en Lenn gingen bakken in de klas. Dus mama’s, je mag de recepten altijd meegeven zodat wij ze ook eens kunnen uitproberen! Hier zie je de foto's.

Slapen gaan
Wat heeft de juf nu weer allemaal mee gebracht. Hé wat komt daar uit? Wat moet dat worden: een bed? Hé ja, waren er de voorbije weken in de klas geen kleuters die “slapen gaan” speelden in het knuffelhuis. Leuk we gaan werken rond slapen gaan. Er zijn heel wat slimme hoofdjes en helpende handen nodig om het bed op te zetten. En dan moet het nog opgemaakt worden. Er wordt gepast en gemeten om alles klaar te krijgen. Nu nog een pyjama aan en dan kunnen we het bed uitproberen. Natuurlijk komt het hele slaapritueel aan de orde: babyfoon installeren, lampje aan, knuffel nemen, verhaaltje lezen, kruisje/kusje/dikke knuffel en dan slapen … tot de wekker afloopt. 
We knutselen, spelen het spelletje van de slaaptrein, luisteren naar leuke verhaaltjes over niet naar bed willen en bang zijn in het donker en leren versjes over slapen gaan. We gaan gewapend met onze zaklamp op zoek naar de donkerste plekjes in onze school (want als je slaapt is het meestal donker). En we hebben er verschillende gevonden hoor. Pikkedonker was het er maar wij waren niet bang! (met dank aan onze zaklampen!)
Onze knuffels mochten ook een dagje mee naar de klas. We vertelden er over, sorteerden ze, deden er spelletjes mee en maakten hem na met plasticine.
We speelden ook het verhaal “met 10 in bed “ na met onze knuffels. Superleuk. Hier kan je de sfeerbeelden bekijken.

Naar de dokter
Met het medisch onderzoek in het vooruitzicht gingen we ons al een beetje voorbereiden op het doktersbezoek. We gingen kijken welke spulletjes de dokter allemaal in zijn koffer heeft en gingen dat ook op een blad inkleuren. We speelden zelf doktertje en patiënt. Verschillende patiënten hadden wel erg veel pijntjes en die pijntjes werden dan ook heel efficiënt behandeld. Soms waren er veel patiënten en moesten we even in de wachtkamer zitten, de tijd doorbrengend met een tijdschrift. We speelden memory, sorteerden echte spuiten van klein naar groot en deden dit daarna ook op papier. En dit ging vlot! We deden kijk- en gehoorspelletjes om te kijken of we goed kunnen zien en horen. We volgden samen met Jules zijn bezoek aan de schoolarts op de prenten en weten nu ook wat ons te wachten staat. Nu maar op naar dokter Noëlla en verpleegster Ingrid. Wij zijn er klaar voor! Hier zie je onze dokters aan het werk.

We kregen ook bezoek van Byrthe Bomans in onze klas. Byrthe zit in het zesde jaar humane wetenschappen en kreeg als opdracht om twee weken te gaan meedraaien op de werkvloer. Zij koos voor onze school en onze klas waar ze deze weken mee hielp. Dankjewel Byrthe en nog veel succes met je verdere studies!

Carnaval
De laatste dag voor de vakantie gingen we carnaval vieren. Eerst gingen we spelletjes doen in onze klas, dan gingen we naar het bal van carnaval in de zaal met de andere kleuters. Superleuk. We deden dansjes, luisterden naar carnavalsmuziek en gooiden met confetti. Dat was de max! In de namiddag gingen we mee in de stoet om af te sluiten met een lekker zakje chips en een drankje. En dan zit onze dag er op. Moe maar voldaan gaan we de vakantie in!
Hier kan je ons tijdens onze leuke dag zien.

Dino's
Eénmaal goed en wel gestart met het thema dino’s vonden we twee eieren in onze klas. Eén groot tussen de blokken in de kist en één klein in de doos tussen de dino’s. Hé, wat is dat? Waar komen ze vandaan? Hebben de speelgoeddino’s nu eieren gelegd? Wat moeten we ermee? Uitbroeden! Want eieren worden uitgebroed. Dus werden de eieren voorzichtig in een mandje gelegd met een deken er over en zo op de verwarming gezet waar ze warm gehouden werden. Er gebeurde niets. Dus iets anders proberen. De eieren werden in het zand gestopt want schildpadden leggen hun eieren ook in het zand. Geen resultaat. Misschien moesten we ze uitblazen want er zaten gaten in de eieren. Er werd geblazen, en harder geblazen, en nog harder geblazen. Niets. 
Dan proberen we het maar met water zoals het moest bij het ei (met gebruiksaanwijzing) dat Yben bij had. Er werden 3 grote vazen met water gevuld. Dan werden de eieren er zorgvuldig in gelegd. En dan afwachten maar en kijken! En kijken! En nog eens kijken! Intussen fantaseerden en tekenden wij over wat er in de eieren kon zitten.
En ja hoor, na de eerste dag vertoonden de eieren al barsten om in de dagen daarna nog meer open te gaan zodat er vervolgens … dino’s tevoorschijn kwamen.

Naast deze leuke ontdekkingen speelden we ook met de andere dinomaterialen. We maakten een mengsel van waspoeder, lijm en verf om de getekende dino’s een ruwe huid te geven, we speelden een memoryspel door dezelfde dino te voelen in de voeldoos, we leerden een dinolied, we deden de dinodans en luisterden naar verhalen over dino’s. We vonden in de zandbak allemaal beenderen van dino’s. Ook gingen we als echte archeologen (en meer specifiek: paleontologen) met hamertjes en borsteltjes op zoek naar ingegraven fossielen. En we maakten we ook zelf fossielen met dino’s, zand en gips.
We deden een proefje door zelf een vulkaan te maken en hem te laten uitbarsten. En we gingen ook de vulkaan schrijfdansen in de zaal en op papier in de eetklas. En om het thema op een leuke manier af te sluiten, gingen we zelf dino-koekjes maken met dinopootafdrukken erin. En natuurlijk waren ze superlekker want wat je zelf maakt is altijd lekkerder! 

En nu duikelen we de vakantie in op zoek naar paaseitjes! Hier kan je al de foto's bekijken.

Basje Proper
In de aanloop naar moederdag kwam ook juf Karlien van de Voorzorg naar onze klas met het project “Basje Proper”. Juf Karlien kwam aan met Basje nog in zijn pyjama. Hij werd lekker fris gewassen en ook wij mochten ons mee wassen. Geen plekje werd overgeslagen. Juf Karlien had ook iets leuk meegebracht, het leek op plasticine maar het rook superlekker. We kregen allemaal een deel en mochten er leuke vormpjes uit steken. Deze zeepvormpjes hebben we laten drogen en mooi verpakt en ze gingen mee in het moederdagzakje! En wij kregen van juf Karlien nog allemaal een memoryspel als cadeautje! En of we dat leuk vonden!
Hier staan de foto's.

Moederdag
Gedurende de weken voor moederdag gingen we in onze klas eens kijken wat onze mama’s eigenlijk allemaal doen. En hoe konden we dat beter realiseren dan aan de mama’s te vragen om hun ervaringen i.v.m. hun werk of hobby te komen delen met de kleuters in de klas of om een kijkje te gaan nemen op de werkvloer zelf. 
Eerst kwam Bieke, de mama van Fien naar onze klas. Zij vertelde over haar werk bij Tempo Team en over haar hobby: met de kinderen bezig zijn. Vanuit deze hobby kwam zij onze nageltjes lakken want Fien had mogen kiezen. Mama Bieke had ook een heel speciaal machientje bij: een nageldroogmachine. Daar konden we onze vingers insteken om onze nageltjes te laten drogen. Dat was nieuw voor ons en wel heel plezant! En is nageltjes lakken alleen voor meisjes? Nee hoor, ook onze jongens kozen voor gekleurde nageltjes!
Dan kwam mama Leentje op bezoek. De mama van Louis is onthaalmoeder en had al haar onthaalkindjes meegebracht. Haar oudste onthaalkindjes zijn bijna klaar om naar school te komen en dat was goed te zien want zij hadden hun weg in de klas al snel gevonden. Het kleinste kindje was nog een echte baby en de kleuters kregen dan ook te zien hoe zij een flesje kreeg. Mama Leentje liet ook zien hoe je een baby verzorgt. En de vele helpende handjes van onze zorgzame kleuters maakten het jassen aandoen, het knuffels en tutten verdelen bij het vertrek wat lichter voor mama Leentje.
Dan was het de beurt aan Sofie, de mama van Lori. Zij werkt in een rusthuis en via rollenspel toonde zij ons wat haar werk allemaal inhoudt. Mama Lori vertelde en wij beeldden uit. We speelden onze rol heel goed. Ook de bloeddrukmeter en de zuurstofgehaltemeter testten we graag uit maar het prikje om de bloedsuikerspiegel te meten dat lieten we over aan mama Sofie want prikjes, daar houden we niet zo van. 
Mama Kim van Elize is schoonheidsspecialiste en ook zij kwam naar onze klas. De meisjes zagen haar heel graag komen want zij zijn graag echte prinsesjes! En mama Kim deed er alles aan om hen mooi te maken! Maar ook de jongens hadden interesse en kregen ook een make-over. Iedereen tevreden? Meer dan tevreden want we kregen nog een extra zakje met schoonheidsspulletjes mee naar huis!
De mama van Tyler, mama Christa werkt op de bowlingbaan in Erperheide en nodigde ons uit om er een bezoekje te brengen. Het werd een heel leuke uitstap. Mama Christa vertelde wat ze er allemaal deed en wij mochten zelfs een kijkje nemen achter de schermen van de bowlingbaan. En of dat een belevenis was! En dan mochten we zelf aan de slag op de bowlingbaan. Mama Christa deed de klepjes omhoog zodat de ballen niet steeds naast de baan zouden belanden en ze had nog een hulpmiddeltje voor ons. Een glijbaan om de bal te laten afrollen want in onze handen was hij wel zwaar om te gooien. En dat hielp wel want er gingen heel wat kegels om! Superleuk om te doen. Na het bowlen mochten we ook nog bij de diertjes gaan kijken en voor onze dierenvriendjes was dat een hele belevenis. Mama Christa had ook nog een leuk presentje voor ons allemaal. Super!
Beyonda, de mama van Audrey heeft ook een plezante hobby die ze met ons wou delen. Ze kan namelijk heel goed grimeren. En dat vonden onze kleuters heel fijn. Ze mochten kiezen uit de voorbeelden en mama Beyonda voerde alles feilloos uit met echte regenboogverf. Gelukkig konden we goed stilzitten en het resultaat mocht er wezen! Knap gedaan, mama Beyonda!
Mama Nancy, de mama van Lenn is in haar vrije tijd voetbaltrainster en zij nodigde ons uit om mee te gaan naar het voetbalveld om er een voetbaltraining te volgen. In sportieve kledij trokken we er heen en het bleef sportief want samen met mama Nancy gingen we het nodige materiaal verzamelen. En iedereen hielp graag mee! Daarna volgde een degelijke opwarming om onze spieren goed te laten werken. De opwarming werd afgesloten met het  muizenstaartenvangspel en dan waren onze spieren klaar voor het zwaardere werk: estafette met de bal en met hindernissen. Dit deden we allemaal heel goed. Daarna volgde een verkort lesje voetbal met supporters, spelers, scheenlappen, outfits, rode en gele kaarten. En na deze uitleg speelden we een matchke op kleuterniveau. Afsluiten deden we met penalties trappen. Want dat hoort ook bij voetbal. En na de voetbaltraining kregen we van mama Nancy nog een leuke beloning: een voetbalmedaille! En trots dat we zijn!
Nadat wij gedurende deze weken bekeken hebben wat onze mama’s allemaal doen in en voor hun gezin, op hun werk en als hobby kwamen wij tot een eenduidige conclusie. “ONZE MAMA’S ZIJN SUPERMAMA’S”
Ik wil deze mama’s nog eens allemaal van harte bedanken. Het waren heel leuke ervaringen en boeiende leermomenten voor de kleuters. Ze hebben er weer heel wat van opgestoken. Tevens ook een woordje van dank aan de bereidwillige chauffeurs die instonden voor het vervoer naar en van Erperheide.
Tijdens deze weken werd er natuurlijk ook geknutseld voor mama. En dat hebben we heel muzisch aangepakt. We gingen een kikkerzakdoekendoosje maken. Maar een kikker is groen en wij kregen alleen gele en blauwe verf. Door te stempelen met ballonnen in blauw en geel (wat we superleuk vonden om te doen) kregen we toch groene kikkers. Knap hé!
We leerden ook een versje en dat gingen we “geheim” houden. We mochten het niet aan de mama’s verklappen. Sommige kleuters slaagden hier heel goed in. Anderen vonden het moeilijker, hun geheimpje werd te groot en ze konden het niet meer bewaren. Daarom konden sommige mama’s al ruim voor moederdag genieten van hun versje. 
Wat er nog in deze weken plaats vond was het kleuterlezen. 

Kleuterlezen
Om de leerlingen van het derde leerjaar tot lezen te stimuleren en om de interesse voor lettertjes en lezen bij onze kleuters op te wekken, richten we het kleuterlezen in. De leerlingen van meester Eddy komen eerst een vertelactiviteit volgen ons klasje om er vervolgens zelf een verhaal te gaan voorlezen aan groepjes kleuters. Zowel de leerlingen, die de verhalen zeer aangenaam brachten als de kleuters, die geboeid luisterden hebben er van genoten! Bedankt leerlingen van het derde!
Ook de schoolkookdag viel in deze weken. In alle klassen werden er lekkere gerechtjes klaar gemaakt die we bij elkaar mochten gaan proeven. Wij gingen chocorotsjes maken. En zoals dat hoort bij echte chef-koks moet alles steeds goed geproefd worden tijdens het klaarmaken! En de chocorotsjes zelf, die werden door alle kleuters gesmaakt. Van de andere kleuters kregen we koekjeskoek en toostjes met eiersalade en ook die vonden we heel lekker. Het werd een heel fijne voormiddag!

Hier  kan je de vele, leuke foto's bekijken.

Kweekpakketje voor koolwitjes in K2
Eind 2018 lanceerde Bosland het aanbod "Educatief pakket vlinders". En dan hebben wij (onderzoekend en ondernemend als we zijn) ervoor gekozen om zo een koolwitjespakket te willen ontvangen. Op 26 april was het dan zo ver. De juf mocht ons vlinderpakket afhalen op het secretariaat van Bosland in Eksel. En natuurlijk gingen we dat pakketje eens nauwkeurig bekijken en onderzoeken. We zagen heel veel piepkleine gele eitjes en 13 rupsjes op koolbladeren in de bak. (want het gaat om koolwitjes en die houden héél erg veel van kool!) Verder was er nog een plastic dekseltje met 6 cocons erin. Om de dag wordt ons vlindertuintje verzuiverd. Onze rupsjes houden van koolbladeren en eten heel veel dus geven we hen groene kool of savooi kool. Ook wordt er gekeken wat er al veranderd is met behulp van een grote loep en kleine vergrootpotjes. We hebben al ondervonden dat onze rupsjes houden van savooikoolbladeren maar ook dat ze wittekoolblaadjes niet zo lekker vinden. Onder het toeziend oog en de goede verzorging van onze kleuters groeiden de kleine rupsjes al uit tot flinke rupsen en uit de eitjes kwamen al piepkleine rupsjes tevoorschijn. En met enige trots kunnen we ook melden dat er 6 prachtige koolwitjes uit de cocons gekropen zijn: 5 mama’s en 1 papa. Ze verkeren allen in goede gezondheid en kunnen al een beetje vliegen. We hebben een bakje met suikerwater en een spons erin erbij gezet zodat ze goed kunnen overleven. We zien de vlinders regelmatig water uit de spons halen met hun lange, lange tong. Een tong die ze helemaal kunnen oprollen en terug in hun mondje steken als ze genoeg gedronken hebben. En er ook takjes ingezet zodat de vlinders erop kunnen zitten om hun vleugeltjes te laten drogen (want als ze pas uit de cocons zijn, zijn de vleugels van de vlinders nog helemaal opgerold, dat hebben we ook kunnen zien). 
Deze mamavlinders en de dappere papavlinder hebben echter niet stilgezeten en er voor gezorgd dat er weer een aantal nieuwe gele ei-hoopjes klaar liggen. Na deze zekerheid op nieuwe opvolging hebben we de vlinders onder grote belangstelling vrijgelaten. Zij gaan hopelijk nog een fijne vrije toekomst tegemoet. In de klas is ons vlindertuintje nog volop in ontwikkeling. Prachtig om te volgen in de klas. De 13 kleine rupsjes (nee, het zijn er maar 8 meer, de rest was niet zo bestand tegen onderzoekende kleuterhandjes) zijn intussen dikke rupsen geworden en zijn cocons aan het maken. Prachtig om te zien! Vol spanning wachten wij verder af of er uit onze cocons ook weer prachtige koolwitjes gaan verschijnen. Uit de nieuwe eitjes zijn er alvast weer nieuwe kleine rupsjes gekropen.  Wordt ongetwijfeld vervolgd! 
Hier kan je al alvast de eerste foto's bekijken.

Het zonnetje
Lekker buiten spelen ... heerlijk!

Rupsen en vlinders
Na alle aandacht voor de mama’s werd het nu tijd om onze aandacht weer te richten op ons vlindertuintje. De dikke rupsen hadden coconnetjes gemaakt en de kleine rupsen waren door al de lekkere kool dikke rupsen geworden. Dan begonnen de cocons stilaan uit te komen en weldra was ons vlindertuintje wel echt een bedrijvig vlindertuintje geworden. Mooi om te zien, die vele vlinders. Ons Katrina kreeg het zelfs klaar om een vlinder de nectar uit een bloem in haar hand te laten halen. Ook deze vlinders werden onder veel belangstelling vrij gelaten. Vlinder vrij, vlinder vrij, vlinder vrij, weg ben jij!

Verkeer
Na de vlinders werkten we met alle kleuters rond verkeer. Onder de deskundige leiding van Artiest op de fiets Frank oefenden we onze fietsvaardigheden op een door hem uitgezet leuk parcours.  Onze Tyler en onze Guus leerden tijdens deze activiteit zelfs fietsen zonder steunwieltjes.
We gingen op verkeerswandeling waarbij we goed letten op de verkeersborden en hun betekenis. We deden spelletjes rond verkeer en gingen met speelgoedauto’s door de verf rijden. En dat vonden we natuurlijk weer heel plezant. (Trouwens papa’s en opa’s op deze manier werden jullie cadeautjes ook gemaakt.) Hier kan je de foto's bekijken.

Vaderdag
Natuurlijk werden ook onze papa’s niet vergeten. We knutselden voor al die lieve papa’s en voor sommige opa’s. We gingen ons ook scheren zoals de papa’s. Succes verzekerd! En we gebruikten de scheerschuim ook nog om in te tekenen. Leuk om te voelen zo scheerschuim. Ook de werkbank werd van de zolder gehaald, samen met de werkkoffer. Onder grote belangstelling van al onze “werkmannen” werd het gereedschap nauwkeurig onderzocht, vergeleken met dat van de papa’s en opa’s en gebruikt voor de juiste doeleinden. 
Hier kan je de foto's bekijken.

Regenboogpad
Met een weekje vertraging door het slechte weer konden we toch naar het bos voor het Regenboogpad. We ontmoetten er Calle, een trol, die tegen de regenboog was gebotst waardoor alle kleuren verdwenen waren. Onder leiding van Anneke kregen we allerlei opdrachten. Door deze leuke opdrachten uit te voeren kregen wij beetje bij beetje alle kleuren terug bij elkaar en was onze regenboog weer heel kleurrijk. Bedankt Anneke, het was héél leuk en we leerden er weer heel wat van bij!
Ook nog een dikke dankjewel aan onze chauffeurs van dienst en ook aan Ghilaine van Plons en aan papa Maarten die voor een dagje juf en meester werden. En ze deden dat SUPER!
Hier kan je de foto's bekijken.

Papa Maarten
Diezelfde meester papa Maarten heeft nog meer in zijn mars. Hij is namelijk ook een fanfare-papa en kwam met een heleboel grote koffers vol instrumenten naar ons klasje. Alle instrumenten werden nauwkeurig bekeken en uitgeprobeerd: de bugel, de schuiftrompet of trombone, de bas, de saxofoon en de trommel. We leerden over het mondstuk en de kelk. Papa meester fanfareman (amai, wat een superpapa!) liet ons alle instrumenten horen en we mochten ze zelf ook uitproberen. De max! Dan speelde papa Maarten liedjes en wij moesten raden en meezingen als we ze kenden. En of we ze kenden. Er werd uit volle borst meegezongen. Er werden belletjes uitgedeeld en zo konden we samen met papa Maarten muziek maken. En of we ervan genoten!
Dankjewel meester-papa-fanfareman voor deze leuke voormiddag! We vonden het SUPER!

Afscheid Katrina
Katrina en haar mama verrasten ons met roosjescakejes die er héél mooi uitzagen en ook superlekker waren! Dit was niet zomaar want ons Katrina gaat samen met haar familie in de vakantie verhuizen naar Letland. We kregen daarom niet alleen lekkere cakejes maar ook nog een heel gepast afscheidscadeautje. Dankjewel fam. Bobkova en we wensen jullie nog een fijne toekomst in Letland toe!
Lieve, zorgzame, dierenvriendje Katrina, we zullen je erg missen … we wensen je veel succes in je nieuwe school! 

En nu is het einde van het schooljaar daar.
De schooltasjes op onze kalender zijn op. De vakantie kan beginnen.
Bedankt voor alle leuke dingen tijdens dit schooljaar en ik wens jullie allen een fijne vakantie toe!