Moederdag en Boekenweek: Lezen is een feest!
En dan kwam moederdag in zicht op onze klaskalender. We gingen foto’s en spullen van mama meebrengen en er over vertellen. Zo konden we zien hoe de mama’s er uit zagen, wat ze deden voor werk en welke hobby ze hadden.
De tweede week combineerden we moederdag met de boekenweek: Lezen is een feest! De juf. vertelde het boek: “Blauwtje en Geeltje” die samen groen werden. En wij gingen er rond knutselen voor mama. En dat hebben we heel muzisch aangepakt. We gingen een kikkerzakdoekendoosje maken. Maar een kikker is groen en wij kregen alleen gele en blauwe verf. Door te stempelen met ballonnen in blauw en geel (wat we superleuk vonden om te doen) kregen we toch groene kikkers. Knap hé!
Ook kwam Ludo Driesen (afkomstig uit Kleine-Brogel en auteur van o.a. de kinderboeken: Het Kraaiennest en Kinderspel) die in deze boekenweek in het lager een auteurslezing gaf, achteraf in onze klas het boek: “Kleine Kangoeroe” van Guido van Genechten voorlezen. Dat was leuk! Eens voorgelezen worden door “een echte meester-schrijver”!
En we sloten deze “Lezen is een feest!” af met een heuse boekenwandeling doorheen verschillende ruimtes. We begonnen in de eetklas waar we een yogaboek vonden. Daar deden we verschillende dierenhoudingen uit na. De tocht ging verder naar de klas van K1 waar er twee liedjesboeken voor ons klaar stonden. We gingen zoeken welke liedjes er bij de tekeningen hoorden en gingen deze dan ook zingen. Dan vonden we op de groene speelplaats een handige-handen-boek waarin het recept/een foto van een heksensoepje stond. We gingen zelf ook heksensoepjes maken met allerlei natuurmaterialen die we vonden op de speelplaats. We sloten af in de klas van K3 met een geluidenboek: “Het bosorkest” waarbij we de geluiden van allemaal verschillende vogels gingen nadoen om zo een orkest te vormen. Het werd een superleuke namiddag!
We leerden ook een versje voor mama en dat gingen we “geheim” houden. We mochten het niet aan de mama’s verklappen. Sommige kleuters slaagden hier heel goed in. Anderen vonden het moeilijker, hun geheimpje werd te groot en ze konden het niet meer bewaren. Daarom konden sommige mama’s al ruim voor moederdag genieten van hun versje.
We maakten ook kennis met de hobby van Lindsey, de mama van Lukas. Haar hobby is diamand painting en zij gaf een eenvoudig patroontje mee en heel duidelijke instructies hoe we het moesten realiseren. Interesse al om! En ook al vroeg dit om concentratie en heel fijn handelen, de kleuters vonden het heel leuk om te doen. Mama Lindsey had ook foto’s meegegeven van haar grotere creaties. Knap hoor, mama Linsey, wat ben jij een kanjer!
Ook mama Anke, de mama van Sem en Giel reageerde op mijn oproepje i.v.m. moederdag. Haar hobby is bakken en dat wou ze met de kleuters komen delen. En op vrijdag was het zover. Mama Anke arriveerde met volle handen! Ze had thuis al lekkere cupcakes gebakken en de kleuters mochten deze versieren. Onder haar deskundige leiding kregen de cupcakes een mooi kleurlaagje en dan mochten de kleuters vormpjes uitsteken in “eetbare klei” om de cakes verder te verfraaien. En het resultaat mocht er zijn! De cupcakes zagen er verrukkelijk uit. En mama Anke had aan alles gedacht. In een handig doosje kregen we de gebakjes mee naar huis. Mama Anke, dankjewel en jij bent een superbakker!!!
De leuke foto's kan je hier bekijken.
Ook nog in het thema moederdag maakten we een uitstap naar het kapelletje (want meimaand is ook Mariamaand) waar we kaarsjes gingen branden en we een liedje leerden over moeder Maria. Bij de terugtocht kwamen we langs het speelplein en namen daar ook de tijd om even in de speeltuin te gaan spelen. Het werd weer een boeiende namiddag!
We werden ook uitgenodigd door de bibliotheek in Peer voor een voorleesmoment. Met de bus werden we afgehaald (wat op zich al een hele belevenis was) en in het Poorthuis werden we ontvangen door 3 vrijwilligsters die ons trakteerden op een gezellig voorleesverhaal. Wij hebben er van genoten!
Wie goed naar de foto’s heeft gekeken, zal zeker een duif in een nest opgemerkt hebben. Dit duifje zit te broeden onder het afdak op onze kleuterspeelplaats. Onze kleuters houden het nauwkeurig in de gaten en het duifje blijft keurig op post ondanks het rumoer van spelende kinderen in haar buurt. Benieuwd of ze het gaat volhouden! De sfeerbeelden kan je hier bekijken.
Verkeer
Na de paasvakantie werd er in de hele school rond verkeer gewerkt. Wij begonnen met een verkeerswandeling waarbij we goed letten op de verkeersborden en hun betekenis. We keken welke voertuigen er op straat reden en welke op het fietspad. We leerden als voetgangers op het voetpad lopen en oversteken op het zebrapad maar we mochten enkel overgaan als het mannetje groen was. We leerden een lied over oversteken en over de bus die we zagen rijden op straat. We gingen de trein schrijfdansen in de zaal. Hoe dat ging? Eerst gingen we zelf trein spelen die passagiers ging afzetten en ophalen in verschillende stations waar ons treintje ook alle kleuren van de regenboog kreeg. Daarna gingen we op een hele lange rol papier de ronde bewegingen en lusjes, die onze armen al maakten bij het treintje spelen, op papier oefenen. Ook wijkagent Dorine kwam op bezoek in ons klasje om te vertellen over haar beroep en onder grote belangstelling namen we ook een kijkje bij haar politieauto met de zwaailichten en de sirene. We deden spelletjes rond verkeer, gingen een verkeerslicht maken en luisterden naar de verhaaltjes van Anna en Kaatje die leerden fietsen. En natuurlijk gingen we zelf ook fietsen op een leuk uitgezet parcours. Wat een knappe fietsers zitten er in ons klasje!
De foto' s kan je
hier
bekijken.
Kleuterlezen
Om de leerlingen van het derde leerjaar tot lezen te stimuleren richten we het kleuterlezen in. De leerlingen van juf. Goele gaan eerst een vertelactiviteit volgen in K2 om er vervolgens zelf een verhaal te gaan voorlezen aan groepjes kleuters. Zowel de leerlingen, die de verhalen zeer aangenaam brachten als de kleuters, die geboeid luisterden hebben er van genoten! Bedankt leerlingen van het derde! De
foto's kan je hier bekijken.
Dino’s
Eénmaal goed en wel gestart met het thema dino’s vonden we twee eieren in onze klas. Eén groot in de groene dinogrot en één klein in de met blokken zelf gebouwde grot. Hé, wat is dat? Waar komen ze vandaan? Hebben de speelgoeddino’s nu eieren gelegd? Wat moeten we ermee? Uitbroeden! Want eieren worden uitgebroed. Dus werden de eieren voorzichtig in een mandje gelegd met een deken er over en zo op de verwarming gezet waar ze warm gehouden werden. Er gebeurde niets. Dus iets anders proberen. De eieren werden in het zand gestopt want schildpadden leggen hun eieren ook in het zand. Geen resultaat.
Dan proberen we het maar met water zoals iemand voorstelde die het thuis ook al gedaan had. Er werden 2 grote vazen met water gevuld. Dan werden de eieren er zorgvuldig in gelegd. En dan afwachten maar en kijken! En kijken! En nog eens kijken! Intussen fantaseerden wij over wat er in de eieren kon zitten.
En ja hoor, na de eerste dag vertoonden de eieren al barsten om in de dagen daarna nog meer open te gaan zodat er vervolgens … dino’s tevoorschijn kwamen.
Naast deze leuke ontdekkingen speelden we ook met de andere dinomaterialen. We maakten een mengsel van waspoeder, lijm en verf om de getekende dino’s een ruwe huid te geven, we speelden een memoryspel door dezelfde dino te voelen in de voeldoos, we leerden een dinolied, we deden de dinodans en luisterden naar verhalen over dino’s. We vonden in de zandbak allemaal beenderen van dino’s. Ook gingen we als echte archeologen (en meer specifiek: paleontologen) met hamertjes en borsteltjes op zoek naar ingegraven fossielen. En we maakten we ook zelf fossielen met dino’s, zand en gips.
En nu duikelen we de vakantie in op zoek naar paaseitjes! De vele foto's kan je hier bekijken.
Thema: ridders en prinsessen
Na de krokusvakantie gingen we nog heel even verder met carnaval. We leerden serpentines uitblazen en oefenden daarna onze motoriek door serpentines te tekenen in scheerschuim. We speelden leuke clowntje lacht, clowntje huilt spelletjes en dan konden we er niet meer om heen. Met ridder Ravelijn en prinses Elza regelmatig als gespreksonderwerp in onze klas gingen we verder met het thema ridders en prinsessen. Er kwamen gepaste kleding en benodigdheden in de klas. Er verschenen zelf paarden en een heus ridderkasteel en een heus prinsessenkasteel. De prinsessen werden mooi geschminkt. Het ridderkasteel werd druk bezocht door de ridders om nieuwe gevechtstactieken te bespreken, het prinsessenkasteel door de mooie prinsesjes om koffiekransjes te houden. Het knuffelhuis werd de toren van het kasteel waar de prinsesjes hun gezellige onderonsjes verder zetten en de ridders op de uitkijk gingen staan. Er werden riddertoernooien gehouden en de paarden werden vertroeteld. We leerden een liedje over stoere ridders, speelden met de ridderkastelen, luisterden naar verhaaltjes over ridders en prinsessen en speelden een ridder- en prinsessenbingo. Deze weken waren weer eens veel te kort! Hier kan je de foto's bekijken.
Daar hangt muziek in de lucht!
Wat was dat daar op de zandbak? Een bergje? Wat zat er onder het laken? We zullen eens voelen. Ja hoor, na goed te voelen en na het horen van wat geluid, wisten we het al. Er zaten instrumenten onder. En die moesten natuurlijk verkend worden. En onze kleuters vonden er hun gading wel in. Alle instrumenten werden goed verkend, benoemd en bespeeld.
We speelden het gehoorlottospel waarbij de kleuters goed moesten luisteren en de geluiden moesten verbinden met de afbeelding. Dit was voor niemand een probleem. De juf vertelde het muzikaal verhaal van kaboutertje Kleppertje waarbij ieder personage door een instrument werd voorgesteld. Later bespeelden we zelf de instrumenten terwijl de juf vertelde. Dit vonden we wel superleuk. Brom de beer uit het verhaal werd vertolkt door de trommel. En Kato vertelde dat haar papa ook een trommel had. En kon papa eens in de klas komen trommelen? Ja hoor!
Kevin, de papa van Kato is lid van de drumband van de Koninklijke Schutterij Sint-Sebastiaan in Sint-Huibrechts-Lille en kwam met zijn trommel naar de klas. Tenminste dat dachten we toch. Maar papa Kevin arriveerde met niet 1 MAAR MET WEL 5 trommels. WAAW, en ze zaten allemaal aan elkaar. En papa Kevin kon er ook nog op trommelen. WAAW. Papa Kevin liet ons een filmpje zien van de drumband in volle actie. In prachtige Middeleeuwsachtige kostuums, netjes in de rij, vooruit, draaien, achteruit, tussen elkaar door en ondertussen ook nog op de trommels in de maat spelen. Wat knap! We keken geboeid toe. Wat was dat mooi om te zien! Geen wonder dat de drumband wereldkampioen werd! (voor de geïnteresseerden: het filmpje is te bekijken op youtube) Ook de grote zus van Kato, Paulien is in de leer bij de drumband. Zij kwam ook haar vaardigheden tonen en dat ging al best goed. Daarna mochten wij ook eens proberen. Super!!! Om af te sluiten kregen we muziekstokken en gingen we de ritmes die papa Kevin aangaf, mee kloppen. We maakten zelf ook muziekdoosjes van kaasdoosjes en leerden er ritmes mee spelen. Het “kip met appelmoes” ritme zal jullie wel bekend in de oren klinken.
Papa Kevin, hartelijk bedankt voor jouw tijd, jouw inzet en jouw kennis. Wij vonden het super en we hebben er weer heel wat van bijgeleerd!
Op vrijdag gingen we naar het bal van carnaval in de turnzaal waar het heerlijk spelen was met confetti. In de namiddag sloten we het thema af met een carnavalsstoet met de hele school achter de carnavalswagen door een paar straten in de buurt van de school, om ten slotte te eindigen met een lekker zakje chips. De vele sfeerbeelden kan je hier bekijken.
Rollebolle
Op maandag 6 februari trokken we met onze kleuters van K2 (geboortejaar 2018) en K3 naar sporthal de Bemvoort te Pelt voor een namiddagje rollebolle. En of we gerollebold hebben. Er werd naar hartenlust geklommen, geklauterd, gesprongen,… Kortom het werd een heel leuke sportieve namiddag. De foto’s spreken hier voor zich.
Via deze weg willen we ook de bereidwillige chauffeurs van dienst hartelijk bedanken voor het vervoer. Dankzij hen konden we aan deze activiteit deelnemen. De foto's kan je hier bekijken.
Nieuwe kleuters en Koning Winter
We begonnen het nieuwe jaar in onze klas met een nieuwjaarsdans om elkaar zo een gelukkig nieuwjaar te wensen en om onze nieuwe vriendjes te verwelkomen. We deden allerlei spelletjes om elkaar beter te leren kennen en opnieuw groep te vormen. Nog steeds is onze leuze: één voor allen, allen voor één. We maakten een nieuw groepswerk met alle kleuters er op want het oude klopte niet meer. De nieuwe kleuters kregen ook een plaatsje in het grote hart van Jezus en ze zijn intussen ook al goed ingeburgerd in de klas.
Intussen deed koning Winter ook zijn intrede in het land. De vriezeman deed zijn best. En eindelijk viel er sneeuw, veel sneeuw! En natuurlijk konden we het niet laten om daar in te gaan spelen. We maakten sneeuwballen en engeltjes in de sneeuw. En gelukkig viel er genoeg om ook een sneeuwman te maken. We proefden van verse, propere sneeuw en vonden dat het koud was in onze handen en onze mond. Gelukkig leerden we ook een versje over hoe we het terug warm konden krijgen. We namen sneeuw mee naar binnen om er later nog mee te spelen als de sneeuw buiten weg was. Helaas moesten onze kleuters ervaren dat dat niet kon. Ze leerden zo wel dat sneeuw smelt bij hogere temperaturen en dat er heel wat vuil zit in sneeuw waar op gelopen is en dat je daar beter niet van kan proeven. We kenden nu het proces van sneeuw tot water en we gingen uitproberen wat er gebeurt als je water in potjes buiten zet. Wordt dat dan ook sneeuw? Nee hoor, maar wel echt Elza-ijs, en uit sommige bekers kwamen echte potjes tevoorschijn waar we ons kaarsje in gingen zetten om te gaan branden. En wat was dat mooi, we kregen een echte licht-zon te zien.
We gingen sneeuw vingerverven op donker papier en we gingen sneeuwmannen uitknippen en ze van klein naar groot plakken. We gingen de pandabeer zoeken tussen heel veel sneeuwmannen Ook de bee-bot werd er weer bij gehaald. Voor de jongste kleuters was dit een eerste kennismaking met de bee-bot, een bijtje dat we moesten programmeren zodat het de juiste weg nam over alle winterplaatjes om bij het getoonde kaartje te komen. We gingen kijken welke kleren we aantrekken als het winter is, leerden er een versje bij en luisterden naar verhalen over spelen en wandelen in de sneeuw met Ploffers en Sijpelaars. En natuurlijk zijn we ook de vogeltjes niet vergeten. We regen stukjes brood aan een touwtje en gingen deze samen met een paar mezenballetjes ophangen aan de struiken en bomen op de speelplaats voor onze ramen. En de vogels lieten niet lang op zich wachten. Vanuit onze klas konden we dit schouwspel goed volgen.
Inmiddels was de sneeuw weer verdwenen en maakten we zelf sneeuw. Speelsneeuw, leuk om te maken en om er mee te spelen. Superleuk!
Ook gingen we samen met de andere kinderen naar de zaal voor de high five actie (fluo-vest-actie). En er waren in onze klas ook kleuters die er héél erg fluo uitzagen! Super gedaan!!!
De mooie foto's kan je hier bekijken.
Advent en Kerstmis
Sinterklaas is nog maar net vertrokken en wij kijken al weer uit naar het volgende feest dat er aan komt. Bij onze kleuters doen wij dit door gezamenlijke adventsmomentjes in de gang. Ook in de klas zelf werd het stilaan Kerst. We haalden een kerstboom in de klas en gingen hem ook zetten. Geen gemakkelijk karwei hoor want de boom was groot, de naalden piekten en de boom zakte scheef. Dus moesten we zand en stenen halen om hem stevig te laten staan. Maar vele handen maken licht werk en we vonden het wel leuk! We deden daarna erg ons best om hem mooi te versieren.
We werkten rond licht en donker waarbij we natuurlijk ook met allerlei soorten lampen gingen experimenteren in de donkere gang.
We maakten “warme” kaarsjes door de kleuren van het vuur te gebruiken en speelden de gezelschapsspelletjes die we van de Sint kregen. Er werden sterren gerangschikt van groot naar klein en we maakten in deze periode ook kennis met de Ipads. Wat we overigens superleuk vonden!
De juf speelde het kerstverhaal met de figuren van het kerststalletje. En wij speelden het verhaal na. We leerden een nieuwjaarsbriefje maar mochten nog niets verklappen. Het was een geheimpje. En een geheimpje bewaar je. Voor sommige kleuters was dit heel moeilijk en hun ouders konden al ruim voor Nieuwjaar genieten van onze nieuwjaarswensjes.
Ook gingen we op sterrentocht doorheen onze school. Bij iedere grote ster die we vonden, hoorde een leuke activiteit.
En de laatste dag sloten we af met een bezoek aan de kerststal in de kerk en achteraf een kerstfeestje in onze klas. En nu thuis verder genieten van die toch wel fijne tijd!
De mooie sfeerbeelden kan je hier bekijken.
Sinterklaas
Toch ieder jaar weer een leuk gevoel als de boot met Sint en al zijn Zwarte Pieten ons land komt binnenvaren. Tijd om de verkleedkleren uit te halen en om zelf Sint en Piet te spelen. Aankomen in de boot, binnenkomen, handjes geven, zingen, in het dikke boek lezen, Pietenkunstjes doen, schoentjes zetten bij de schoorsteen, slapen, in de schoentjes leggen. We genoten ervan om in de huid van Sint of Piet te kruipen. We leerden ook hoe we op de beste manier onze schoen konden zetten: netjes bij de schoorsteen, iets lekkers (suikertjes, hooi, water en wortels) voor het paard erbij. En dan samen liedjes zingen. En het loonde. De volgende dag waren onze schoentjes gevuld met lekkernijen. Deze werden eerst gesorteerd en dan lekker opgesmuld.
We gingen het water van de zee met de stoomboot schrijfdansen, luisterden naar verhaaltjes en liedjes van de Sint en zijn gevolg, maakten tovertekeningen en de Beebot werd ook weer boven gehaald. En we leerden een dansje voor de Sint.
Ook kwam Sinterklaas met zijn Zwarte Pieten op bezoek in onze school. Het werd een gezellig samenzijn met Sint en zijn Pieten. We zongen liedjes en werden daarbij begeleid door Muziekpiet die zijn gitaar had meegebracht. Er werd wat gezellig gekeuveld met Sinterklaas en we deden ons dansje voor de Sint. We kregen snoepzakken mee en in onze klas wachtte nog een verrassing: Pakjes!!!
Het was heel leuk om ze uit te pakken en later fijn om te spelen met het nieuwe speelgoed. Dank U wel, lieve Sint en Zwarte Pieten. De mooie sfeerbeelden kan je hier bekijken.
Dag lieve Sinterklaas, tot volgend jaar!
Herfst in de klas (en daarbuiten)
Met de intrede van de herfst worden de dagen weer korter en donkerder. Daarom is het belangrijk dat we gezien worden in het verkeer. Daarom dragen wij nu allemaal onze fluo-vestjes. Bravo!!!
Dat de herfst buiten nog meer laat veranderen gingen we zelf ontdekken. We begonnen met een herfstwandeling naar en in het bos. (foto’s en verslagje onder Naar het bos KO)
We verzamelden tijdens deze tocht veel herfstmaterialen die in de klas bestudeerd en gesorteerd werden. We deden er ook leuke spelletjes mee. Daarna trokken we naar de speelplaats met zijn bomen en vele, vele, vele blaadjes. We speelden bomen en wind en leerden een liedje over vallende herfstblaadjes. In de klas maakten we van kale bomen herfstbomen door te stempelen met de mooie herfstkleurtjes. We trokken naar de zaal waar we als graafmannetjes moeder konijn gingen helpen om een tunnel te graven. Verder werd er een herfsthoekje gemaakt met een slaapplaats voor de egels (die we zelf speelden). Er werden spinnenwebben gemaakt voor de grote aanwezige spinnen die eveneens als voedsel voor de egels dienst deden. We maakten ook kennis met de Beebot, een bijtje dat we moesten programmeren zodat het de juiste weg nam over alle herfstplaatjes om bij het getoonde kaartje te komen. We deden spelletjes, maakten egeltjes van klei en luisterden naar verhaaltjes. Tot slot maakten we een gezellig nestje voor onze egeltjes en namen ze mee naar huis. Hier kan je
de leuke foto's bekijken.
Naar het bos
Op woensdag 26 oktober trokken we met al onze kleuters naar het bos. In Kleine-Brogel zelf deze keer weer zodat we ons corona-proof en energiebewust konden verplaatsen. Met 2 bolderkarren volgeladen met onze picknick, reservekleren, onze EHBO kit en ons draagbare toiletje gingen we op pad. De kleine kleuters tussen de grote kleuters in en in de rij en dat ging heel vlot. Na een stevige vlotte wandeling kwamen we in het bos aan bij het “crossparcours”. Dit moest natuurlijk uitgeprobeerd worden. Onze kleuters renden dat het een lieve lust was. Dan trokken we verder het bos in. We gingen er van alles ontdekken, heel veel bosdingen verzamelen in onze emmertjes en zakjes, we gingen een groot kampvuur aanleggen en grote stokken zoeken om er een hut van te maken. Er was ook tijd voor een picknick en dat wel nodig want spelen in de natuur zorgt voor grote honger. Na de picknick gingen we verder spelen en toen was het al tijd om te vertrekken. Maar eerst verzamelen zodat de juffen konden tellen, en nog eens tellen, en nog eens tellen of er niemand achter gebleven was. Moe maar voldaan keerden we terug naar school en daar klonk al vlug de vraag: “juffrouw, wanneer gaan we nog eens naar dat bos?” En dan weten de juffen dat het goed geweest is. De mooie foto's kan je
hier bekijken.
Fruit
We startten het thema fruit met een uitstap naar de appelboom bij Rudi om er appeltjes te gaan plukken. Netjes in de rij gingen we op pad. De bolderkar namen we ook maar mee om onze “oogst” te vervoeren. Wat een grote appelboom en wat een appels. Maar wat hangen de appeltjes hoog. We kunnen er niet bij, ook niet als we op onze tenen gaan staan. Gelukkig heeft Rudi ook een ladder! En gelukkig durven we er allemaal op om de appels uit de boom te plukken. De geplukte appels worden zorgvuldig in de emmer in de bolderkar gelegd. Maar niet allemaal want Rudi haalde een mesje tevoorschijn en begon de appeltjes te schillen. Mmm… lekker hoor, zo appeltjes vers van de boom. De handjes bleven uitsteken naar Rudi voor nog meer en Rudi schilde geduldig verder en deelde uit. En toen nog met de gevulde bolderkar terug naar school wat al een belevenis op zich was. Iedereen mocht om beurt eens voor lopen om de kar te trekken. Van de appeltjes gingen we net zoals Rudi het ons verteld had, lekkere appelmoes maken en opeten natuurlijk. Mmmm!
We hingen appeltjes in de bomen, gingen ze van klein naar groot leggen en leerden het lied van de gekleurde appeltjes.
We gingen ook het appels plukken schrijfdansen. Hoe dat gaat? Grote bewegingen maken in de lucht op de muziek van de boom en later met in 2 handen een krijtje deze bewegingen op grote schildersbladen maken op de maat van dezelfde muziek. Het klinkt moeilijker dan het is, hoor! We konden het best! En vonden het leuk.
Dankjewel Rudi, voor de hartelijke ontvangst, voor de hulp, voor het schillen, voor het geduld, voor het recept en natuurlijk ook voor de appeltjes!
Daarna was het tijd voor nog meer fruit: Ananas, meloen, pompelmoes, mango, mandarijn, citroen… waar we veel leuke dingen rond deden: natuurlijk proeven, proefspelletjes, fruit in het pannetje, telspelletjes en verhaaltjes beluisteren.
Na het vertellen van het boek: het zonneëi brachten we sinaasappelen mee. We haalden er ook rietjes bij om zoals in het boek op die manier uit de sinaasappel te drinken. We probeerden het en ja hoor, het lukte. Maar omdat een kindjesbuik net iets groter is dan de buik van het elfje in het boek hadden we er zo niet genoeg mee en probeerden we het sap eruit te halen met citruspersen. Dat was hard werken maar goed voor onze pols- en armspieren. Daarna probeerden we een elektrische citruspers uit en dat was veel makkelijker. Met het vele sap dat we op deze manieren verkregen werden de buikjes wel gevuld. Mmm…lekker en gezond!
Op de foto’s kunnen jullie ook alle kinderen van onze school samen zien in de turnzaal. Dat is voor onze godsdienstmomentjes doorheen de school. De leden van de werkgroep PAG zorgen iedere maand weer voor een kleine viering rond het thema van dit jaar: “Lichtpuntjes”. Op het einde van die vieringen mogen de jarigen van die maand van voor of recht gaan staan en wordt er voor hen gezongen. De sfeerbeelden kan je hier bekijken.
Dieren
Met onze klasdiertjes, Pim en Pom, werd het thema dieren ingezet. (Met ook het oog op werelddierendag). Mama Wendy van Jesse kwam als eerste op bezoek in onze klas. We dachten eerst dat ze kwam logeren want ze had precies een reistas bij. Maar toen deze openging bleek er een poes in te zitten. Het was precies een Dikkie Dik poes. Ja, poes Flor (eigenlijk kater Flor) zag er heel goed uit! En toen hij ontsnapte uit zijn reiskoffer en we hem gingen pakken, voelden we ook hoe zwaar hij was. Flor voelde zich wel het meest op zijn gemak in de koffer en zo konden we hem ook het makkelijkst aaien. Wat was Flor zacht. Maar hij verloor ook heel veel haartjes. We leerden dat dat “ruien” heet en dat Flor dan nieuwe haartjes krijgt, een winterjasje voor de kou.
Dan was het de beurt aan moeke van Alice. Zij had haar hondje Entei bij, pas in bad geweest en heel fris! Moeke had ook eten bij voor Entei en het vlees uit het blikje rook echt wel lekker, precies zoals stoofvlees! Er hingen twee bakjes aan de staander, één voor het eten, en één voor de brokjes gemengd met het vlees. Moeke had ook speciale stokjes bij voor Entei. Daar kon hij op kauwen om zijn tandjes mooi proper te maken en om ze gezond te houden. De leiband van Entei was ook wel speciaal. Als je er op duwde kon Entei verder lopen of moest hij juist heel dichtbij blijven.
De papa van Enora uit K1 kwam ook met zijn hond naar school. De papa is bewaker en zijn hond, Tesla, helpt hem daarbij. Een afgerichte hond dus die echt wel heel goed luisterde. Zoals jullie op de foto’s wel kunnen zien heeft Tesla constant haar blik op haar baasje gericht. Tesla kon goed over hindernissen springen, tussen hindernissen door lopen, blijven zitten of liggen als de papa dat zei en goed apporteren. Dan gaf de papa het commando blijf, gooide het balletje weg en bij het commando apport schoot Tesla pijlsnel weg om het balletje te halen om het voor haar baasje weer neer te leggen en weer mooi links langs haar baasje te gaan zitten. Ook als het balletje verstopt werd, wist Tesla het steeds weer terug te vinden, ook als het op moeilijkere plaatsen verstopt werd. Knappe hond hoor, die Tesla!
Kato bracht ook één van haar huisdiertjes mee. Een schildpad. Geen gewone schildpad hoor, het was er één die kon zwemmen. We leerden dat het een waterschildpad was. En ze heeft altijd haar huisje bij. En we konden voelen dat dat héél hard was. In het begin was de schildpad een beetje bang en kroop ze helemaal in haar schild. Staartje weg, poten weg en hoofd weg. Even maar want dan begon ze volop rond te kruipen en konden we haar helemaal zien. We gaven haar ook speciaal schildpaddeneten.
Ook de kanarievogel van juf. Ann kwam op bezoek in onze klas om er over te leren. Hij zat in een grote kooi en wipte van stokje naar stokje. Er hing zelfs een schommel in zijn kooi. We leerden dat een vogel veren of pluimen had en geen mond maar een bek. We hoorden hem fluiten en gingen dat zelf ook proberen. Moeilijk hoor!
En dan brak de dag aan met de konijntjes op onze klaskalender. Papa Brecht van Tuur had ons namelijk uitgenodigd om op vrijdag bij hen thuis naar de konijnen te gaan kijken. Eerst de fluo-vestjes aan en dan op pad met fiere Tuur op kop natuurlijk, hij moest ons de weg wijzen. En papa Brecht stond ons al op te wachten. Samen gingen we naar de stal en daar stond ons een grote verrassing te wachten. Veel konijnen had papa Brecht gezegd maar niet hoeveel. We keken onze ogen uit! De hele stal stond vol met hokken waarin konijnen verbleven. Niet zomaar gewone konijnen, nee, het waren echte ras- en prijskonijnen! Papa Brecht had ook strobalen klaargezet waar we op konden zitten en dan werd de stal precies een echte klas. Papa Brecht, die ook meester is, leerde ons alles over zijn grote hobby, zijn konijnen. En hij slaagde natuurlijk met vlag en wimpel in zijn opzet! Wij luisterden geboeid en als klap op de vuurpijl mochten we de konijnen ook nog knuffelen. Papa Brecht had ook een hapje (zelfgebakken cupcakes) en een drankje voorzien. Super! En er was daar nog meer te zien. We namen ook een kijkje bij de kippen. We gingen noten rapen die echt wel voor het oprapen lagen onder een reuze-notenboom. En papa Brecht ging er ook nog een paar pellen zodat we konden proeven. En er was nog meer om te proeven. Er stond een kleine appelboom met nog 2 dikke appels in. Papa Brecht, schilde ze en sneed ze in stukjes zodat we deze ook konden proeven. Mmm… lekker! En dan was het tijd om afscheid te nemen met nog een dikke knuffel van papa voor Tuur. Wat was dat een superleuke boeiende leerrijke voormiddag! Papa Brecht, heel hartelijk bedankt voor de uitnodiging, de warme ontvangst, de gezellige “konijnenklas”, de heldere uitleg en natuurlijk ook voor de heerlijke cupcakes en de lekkere drankjes.
Ook een dikke dankjewel aan mama Wendy, aan de moeke van Alice, aan de papa van Enora en aan mama Sofie voor de moeite die jullie deden! Wij hebben er alvast van genoten, staken er weer heel wat van op en deden in de klas ook nog allerlei leuke activiteiten rond deze diertjes.
De sfeerbeelden kan je hier bekijken.
September: een nieuwe start in een nieuwe klas. We hebben onze start niet gemist en zijn vol goede moed en met het nodige enthousiasme het schooljaar begonnen. Een nieuwe groep vormen met (voor sommigen) een nieuwe juf. Elkaar verkennen en leren kennen. Ook de klas met al haar hoeken en materialen werd al goed verkend en we voelen er ons al helemaal thuis. We bekeken ook al onze (nieuwe) schooltassen en gingen schooltassen rangschikken van klein naar groot. Ook gingen we al kleuren, schilderen, scheuren, knippen en plakken.
Het godsdiensthoekje werd ingericht en versierd met een tafellaken met alle handjes er op. We leerden dat iedereen belangrijk is en erbij hoort. We vormen een groep: één voor allen, allen voor één! En er kwamen nog meer vriendjes. In een emmer kwamen ze aan, onze visjes, Pim en Pom. Maar gelukkig stond er al een mooie viskom voor hen klaar (wel een speciale precies want we konden onszelf er in zien). De visjes werden goed onthaald en ze worden goed verzorgd! Onze kleuter van de dag mag ze eten geven. Niet teveel ineens natuurlijk. Samen maakten we een grote zee met allerlei zeedieren en schelpen. In deze zee speelde de juf het verhaal “de mooiste vis van de zee”. We speelden het na en maakten zelf een visje in een kom.